Reviews

Les Ballets Trockadero de Monte Carlo, Kuopio, Finland

Erinomaisuutta
Posted on

Vyacheslav Legupski (Paolo Cervellera) Basiliona ja Alla Snizova (Carlos Hopyu) Kitrinä (kuva: Petri Laitinen, Kuopio tanssii ja soi)

Flamencotähti Isreal Galván jäi harmillisesti näkemättä, kun hän vamman vuoksi joutui perumaan esiintymisensä Kuopio tanssii ja soissa. Harmistusta lievensi tilalle saatu ryhmä: Les Ballets Trockadero de Monte Carlo, yhdysvaltalainen miesbalettiryhmä, joka ihastutti ja riemastutti Kuopiossa myös vuonna 2012.

Ohjelmassa oli Joutsenlammen II näytös, pas de deux Le Corsairesta, pätkä Esmeraldaa, Kuoleva joutsenja lopuksi vielä Don Quijotea. Joutsenpätkät taisivat olla viimeksikin mukana. Kaikissa oli alkuperäinen musiikki, mutta koreografiat ”mukaillen” eli aika reippaasti vapauksia ottaen. Trocksien tyyli on parodia, vaikka paikoin voisi kai puhua pastissistakin – iva, hauskan hakeminen negatiivisen tai parodian kohteen vähättelyn kautta kun loistaa poissaolollaan: ote on lämmin, selvästi balettia rakastava mutta siitä turhan pönötyksen riemukkaasti riisuva – tuloksena terveen positiivista hilpeyttä.

Baletin museaaliset konventiot tarjoavat helpon parodian kohteen: laitetaan mies lavalle koikkelehtimaan sukkahousuissa ja tutussa – jo irtoaa naurut kesäteatterissa. Trocksien lähestymistapa on toisesta äärilaidasta: tekninen ja taiteellinen osaaminen epäilemättä riittäisi alkuperäiseenkin koreografiaan, mutta asiat tehdään omalla, oivaltavasti hauskalla mutta silti ilmeisen kurinalaisella tavalla. Piruetit (fouettet!), loikat, nostot, jne. sujuvat kevyesti. Naisten osien tanssiminen ei miehille varmastikaan ole helppoa: klassisissa teoksissa naisilla on paljon enemmän mielenkiintoista tanssittavaa kuin miehillä, ja naiset ovat opetelleet kärkitossutekniikkaa jo lapsesta (n. 11-vuotiaasta lähtien kaiketi?), Trocksit vasta aikuisiällä. Hyvin näytti sekin kuitenkin sujuvan, sikäli kuin sitä osaan edes arvioida.

Read more